Afskaffelse af enkroneselskaber

Afskaffelse af enkroneselskaber

Det er ikke lang tid siden at regeringen og Dansk Folkeparti besluttede sig for at afskaffe selskabsformen IVS. Disse selskaber blev også populært kaldt for enkroneselskaber siden det kun kostet en krone at stifte dem. Begrundelsen for at afskaffe denne selskabsform er at de ofte har været brugt i forbindelse med forsøg på svindel med offentlige midler, og her tænker vi primært på svindel med moms.

At der måske er noget om mistanken kan ses på det faktum at dagen efter den politiske beslutning blev vedtaget (28 februar 2019), så blev der oprettet 374 nye selskaber med selskabsformen IVS. Sammenligner vi med tal for samme selskabsform i ugerne før den nye lov, så lå antal nye selskaber kun på 43. Dette har allerede fået mange politikere til at gøre opmærksom på at skattemyndighederne må være opmærksomme på selskaber som indberetter negativ moms i løbet af det kommende år.

En trist dag for iværksættere

Iværksætter virksomheden PunktumCom ApS, der driver finansportalen www.scandilån.com er kede af det nye lovindgreb siden det vil gøre det sværere for iværksættere og etablere en ny virksomhed. Iværksættere er nu henvist til selskabsformen Aps hvis de ønsker at starte eget firma uden at det skal være et enkeltmandsvirksomhed. Ulempen er at det koster mere i kapital fremfor IVS.

Desværre var regeringen og Dansk Folkeparti enige og dermed havde de flertal til at gennemføre lovændringen. Fra 2021 vil der derfor blive lukket ned for den selskabsform som kaldes for IVS eller iværksætterselskaber. Kravet var som nævnt kun en krone som startkapital for at gøre det enklere for iværksættere at komme i gang med drømmen om eget firma.

Forskere også uenige med regeringen

Det er ikke kun hos Dansk Iværksætter Forening at man stiller sig uforstående overfor at det i fremtiden ikke længere vil være muligt at oprette et iværksætterselskab. Flere forskere vil bevare IVS strukturen da de mener der vil være flere iværksættere som giver op sin drøm om eget firma med disse nye regler.

Forskerne mener at Danmark har behov for nye virksomheder hvis vi skal fortsætte vores vækst, og det kan kun ske ved at gøre det lettere for dem at komme i gang.

Dansk Folkeparti og regeringen begrunder deres beslutning med at blant andet taxabranchen har svindlet med denne selskabsform, men forskerne mener at det bliver for enkelt at bruge dette ene eksempel som undskyldning. På den måde siger regeringen indirekte at når taxabranchen bruger IVS selskaber til at svindle med offentlige midler, så gør alle andre brancher det samme.

Formanden for Iværksætterforeningen hadde til det sidste håbet at politikerne havde fundet en løsning som gjorde at selskabsformen kunne overleve. Det skete desværre ikke og tiden fremover vil vise om det får konsekvenser for antallet af iværksættere i Danmark.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *