ergonomisk mus

Danmarks fremtid skal drives af iværksættere

Vi siger tit, at Danmarks fremtid afhænger af kloge hoveder frem for produktion. Det er vigtigt, at vi gør det, vi er bedst til, hvis vi skal klare os godt i en globaliseret verden. Derfor må der tages konkrete initiativer for at fremme mulighederne for kreative tanker og nye virksomheder. Regeringen har på den baggrund sat iværksætteri på dagsordenen og fokuserer på, at startups skal være centrale drivkræfter i fremtidens samfundsøkonomi.

Iværksætterpanelet

For at gøre det mere attraktivt for nye iværksættere at etablere sig i Danmark, har Regeringen nedsat et iværksætterpanel. Dette består af succesfulde, danske iværksættere, som giver anbefalinger til politikerne, der kan forbedre vilkårene for iværksætteri i landet. Panelet har blandt andet gjort Folketinget opmærksomt på, at det er vigtigt at undervise i entreprenørskab i folkeskolen. Dette er centralt, fordi børn og unge skal vide, at det er en mulighed at leve af at få gode ideer og føre dem ud i livet. Undervisningen i skolen gør iværksætterdrømmene mere konkrete og på den måde lettere at tage hul på.

Igennem mange år er folkeskolens elever blevet præsenteret for forskellige ungdomsuddannelser som for eksempel gymnasiet og erhvervsskoler, men det er vigtigt også at inkludere iværksætteriet i undervisningen som en reel levevej. Eleverne skal vide, at det kan betale sig at tage springet, hvis man lægger det nødvendige arbejde og holder fokus. Iværksætter er ikke noget, man bare bliver. Det er et valg, man træffer, samt en karrierevej man vælger at forfølge – præcis ligesom læge eller snedker.

Fokus på aktiekulturen

Iværksætterpanelet har ligeledes sat fokus på aktiekulturen i landet. Få vækstvirksomheder lader sig børsnotere i Danmark i forhold til eksempelvis i Sverige, hvilket kan skyldes, at svenskerne er lykkedes med at udvikle en kultur, hvor mange privatpersoner vælger at investere deres opsparinger. Dermed foreslår Regeringen, at der indføres en aktiesparekonto, som gør det mere attraktivt at købe aktier. Kontoen skal have en lav beskatning og et loft, som målretter kontoen mod private. På den måde håber Regeringen, at flere unge og børnefamilier vil investere deres penge i virksomheder i stedet for at spare dem op. Det gavner både væksten og erhvervslivet. Samtidig kan initiativet være med til sætte fokus på fordelene ved et stærkt iværksættermiljø i landet.

Regering har yderligere et forslag, som fokuserer på fradrag til folk, som investerer i nye virksomheder. Forslaget betyder konkret, at man skal betale 15 kr. mindre i skat for hver 100 kr. man investerer i en virksomhed. Dette kan give almindelig mennesker incitament til at turde tage springet som investorer. Det kan måske virke kompliceret at skulle investere sine hårdt tjente penge, men der findes gode muligheder for at få rådgivning, inden man kaster pengene afsted. Regeringens fokus på iværksætteri vil forhåbentligt betyde, at investeringer og entreprenørskab bliver noget, vi alle sammen kan tale om. Så snart det bliver en del af dagligdagen, er det langt lettere at udleve iværksætterdrømmene. På længere sigt betyder det samfundsøkonomisk vækst, hvilket kommer hele landet til gode.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *