Gode råd til jobsamtalen

Hvordan man går klædt og opfører sig er en helt essentiel del af en hverdag i virksomheder, men om muligt er dette endnu vigtigere ved jobsamtaler. Her er førstehåndsindtrykket en stor del af vurderingen, og det handler om at sælge sig selv godt.

Vi har her samlet nogle gode råd, der kan ruste dig til fremtidige jobsamtaler.

Det er vigtigt at se velsoigneret ud

Selvom ens kundskaber ikke nødvendigvis har noget at gøre med, hvordan man ser ud, er det alligevel vigtigt i forbindelse med en jobsamtale. Vi vurderer lynhurtigt hinanden, og som nævnt tidligere er førstehåndsindtrykket altafgørende.

Så start dagen med et bad, kom dagcreme i ansigtet, pift let med parfumen, sæt håret i de rette folder, og sørg for, at skjorten er strøget. Og mød for guds skyld ikke op lugtende af cigaretter eller med kaffeånde. Så lad være med at ryge cigaretter, lige inden du går ind til mødet. Hvis det er helt essentielt for dig at få et nikotinboost for at tage toppen af nervøsiteten, så medbring eventuelt en e-cigaret, hvis damp ikke sætter sig i tøjet i samme grad som almindelige cigaretter.

Vær dig selv

Din personlighed spiller en stor rolle for, om du går videre efter en samtale eller ej. Derfor er det alfa og omega, at du er dig selv – og ikke har en fremtoning, som virker forberedt eller indstuderet. Vær dig selv og vær helt naturlig – det er noget, som en måske fremtidig chef sætter stor pris på.

Personlige kvalifikationer vægter højt, når det handler om at score en ansættelse – det vurderes, om du vil passe ind, og hvad du personligt kan tilføje til et arbejdsmiljø. Så lad din eventuelle kommende arbejdsgiver få en fornemmelse af, hvem du er, og hvad der er vigtigt for dig – også selvom du er nervøs. Det er helt naturligt at være nervøs til en jobsamtale, og det giver kun et indtryk af, at det her er vigtigt for dig. Så du skal ikke være bekymret for at virke nervøs, det vil blot vise, at du gerne vil have det her job.

Sørg for at skabe øjenkontakt

Det er altid en god idé at sørge for, at holde øjenkontakt med sin samtalepartner – også til en jobsamtale. Er der flere til stede til et jobinterview, er det en god idé at sørge for at kigge lidt rundt, så alle parter får en fornemmelse af kontakt med dig. Ved at gøre dette viser du, at du anerkender, at der er flere om beslutningen.

Når de bagefter vurderer dig, er der ikke en, der føler sig overset. Du må også meget gerne smile, så længe det er i en grad, hvor det virker naturligt.

Træd i karakter

Det er helt essentielt, at du er godt forberedt til en jobsamtale. På den måde får du sagt alt det, du gerne vil, og hvis du har et kendskab til stillingen og virksomheden, er det meget nemmere at få etableret og deltage i en dialog. På den måde træder du i karakter og viser samtidig, at det her, det har du bare styr på.

Undgå at virke som et brokkehoved ved at fokusere på de positive ting og ikke nævne ting, som du har været utilfreds med i tidligere stillinger. Du kan sagtens komme ind på bestemte ting uden at komme ind på, hvorfor du har en holdning til det.

De gode svar og spørgsmål til jobsamtalen

Det er en god ide at forberede nogle velovervejede, gode spørgsmål til jobsamtalen. Det viser iver, engagement og reel interesse i den givne virksomhed. Tænk på, hvad der er vigtigt for dig at finde ud af, samt spørgsmål der kan skabe afklaring om, om stillingen passer til dig.

Lad spørgsmålene afspejle din faglighed og motivation.

Ligeledes er det en god ide at forberede svar på nogle af de spørgsmål, som du helt sikkert vil blive stillet i løbet af samtalen. Det er typisk spørgsmål, som omhandler dig selv, hvorfor du har søgt stillingen, at beskrive stærke og svage sider og så videre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *