Kvinde sidder i træhus

Der er mange gode grunde hvorfor dit næste hus bør være et træhus

Træhuse har ikke den samme store tradition i Danmark som de har i resten af Skandinavien. Det skyldes flere faktorer. Den ene er, at træ har været mangelvare indtil for relativ nyligt. I slutningen af 1800 tallet var kun 3% af Danmark dækket af skov. Det var så lidt, at kongen beordrede at der skulle plantes flere skove, fordi der manglede tømmer som byggemateriale alle steder i riget. I dag er det godt 14% og tendensen er stigende.

En anden grund er det danske vejr. Det regner simpelthen mere i Danmark end i vores nordiske nabolande. At bygge et træhus under regnvejr er en opskrift på problemer.

Men begge disse argumenter holder ikke længere.

Nye produktionsmetoder gør træhuse mere attraktive end nogensinde

Træ er ikke længere en mangelvare i Danmark, og moderne produktionsmetoder giver det danske vejr en lang finger. Nu til dags bliver de fleste træhuse bygget indendørs, i store produktionshaller. Et træhus bliver bygget i et kontrolleret klima, uden fugt, og tømmerne er perfekt klimatiserede. Det forhindrer senere problemer som tørrerevner og fugt i væggene.

Hele huset bliver bygget i moduler. Når alle dele er færdige bliver de kørt til byggegrunden, med vinduer og døre allerede monteret. I løbet af ganske kort tid bliver huset samlet på stedet. Taget bliver sat på, og så er huset tæt. Dette eliminerer den tidligere problematik med træhuse, og kun fordelene er tilbage.

Fordele ved et træhus

Træ er et organisk byggemateriale. Sådan set det eneste organiske byggemateriale vi har til rådighed. Det er også et bæredygtigt materiale, idet al skandinavisk skovbrug for længst er bæredygtig. Det er et lokalt byggemateriale, selv om de fleste tømmer til træhuse kommer fra Sverige.

Træ har en naturlig høj isoleringsevne og et træhus generelt mere energieffektivt end andre hustyper. Træ er også et af de billigste byggematerialer. Det er også hurtigere at bygge i træ end i andre materialer. Med undtagelse måske af industrielt præfabrikerede betonbygninger. Træ er også et meget fleksibelt materiale, som er let at bearbejde.

Og så er det også et meget let byggemateriale. Dette betyder at fundamenterne til et træhus heller ikke behøver at være så kraftige.

Har du brug for flere argumenter? Her kommer der et tungt et:

Et træhus er miljøvenligt og godt for klimaet

Miljøbelastningen ved at bygge et træhus er en brøkdel af andre materialers. Og som det eneste byggemateriale fungerer træ som et effektivt karbon lager. Træer vokser med hjælp af fotosyntese. Med sollys som energi, trækker de store mængder af kulstof (CO2) ud af luften og bruger det som næring. Den største del af dette kulstof er gemt i træets struktur.

Når et træ bliver fældet og brugt til at bygge et hus bliver der plads til det næste træ til at suge CO2 ud af luften. Kulstoffet i det fældede træ bliver gemt væk i huset, så længe huset står. Klimaforskere mener i dag, at

  1. a) træer er verdens mest effektive ”maskiner” til at ekstrahere CO2 fra luften.
  2. b) vi kan hjælpe klimaet ved at bygge mere i træ, og på den måde gemme kuldioxid væk i lange perioder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *