Høreapparater i håndflade

Moderne høreapparater er tekniske mirakler

Med overgang til digital teknologi har høreapparater taget et kæmpe udviklingsspring. Høreapparater har ellers eksisteret i mange tusinde år. De første høreapparater fandtes sikkert allerede i stenalderen og var lavet af bøffelhorn. De er hule allerede, og hvis der bores et lille hul i den spidse ende, kan de bruges som et hørerør. Når det holdes mod øregangen, vil lyden forstærkes. Det fungerer sådan:

Lyd er luft i rytmisk bevægelse. Luften der træder ind i hornets brede ende bliver komprimeret igennem gradvis indsnævring af hornets omfang. Den luft der så trænger ind i øregangen er presset sammen, men bevarer ellers rytmen. Komprimering af luften er princippet af en analog lydforstærkning.

Man kan godt sige, at høreapparat branchen allerede blev født i stenalderen.

I det antikke Rom blev hørerør teknologien finpudset, og hørerør blev fremstillet af metal.

Elektriske høreapparater var en teknisk revolution

Da vi lærte at bruge elektricitet og bygge batterier, blev døren åbnet for en hel ny høreapparat teknologi. Grundlaget for det første elektriske høreapparat var telefonen, som blev patenteret i 1864 af Graham Bell. I 1895 kom det første elektriske høreapparat på markedet.

Elektriske høreapparater var kluntede, tunge og lydkvaliteten var meget beskeden. Batterierne var på størrelse med en fuldvoksen lommelærke og skulle også bæres på samme måde. Der var også brug for en ledning fra batteriet til høreapparatet. Alligevel var det et kæmpe teknologisk fremskridt, som gav mennesker med alvorlige høretab livskvalitet tilbage.

Digitalt høreapparat teknologi kom lige før Woodstock

Derfra gik det stærkt. Batterierne blev mindre og mindre, og det samme skete for højtalere og mikrofoner. Allerede i 1967 blev det første kvasi-digitale høreapparat udviklet. Det kunne programmeres med hjælp af en computer. Bid mærke i, at en computer dengang var på størrelse med en Mærsk container og krævede næsten et helt kraftværk som strømforsyning.

Da de første mikroprocessorer kunne fremstilles små nok til at kunne være i et høreapparat, åbnede det sluserne for den høreapparat teknologi vi har i dag. Det første rigtigt digitale høreapparat var baseret på den legendariske 8080 mikroprocessor, som leverede selv-justerende digital signalforstærkning og støjreduktion.

Høreapparat branchen er frontløber for digital mikroteknologi

Fra håndværkere der fremstillede trompetlignende hørerør (som også kunne bruges som megafoner) har høreapparat branchen udviklet sig til ledere indenfor digital teknologi. Teknologien i tilbehør til høreapparater og selve apparaterne er absolut imponerende.

Kernen er en signalprocessor med en regnekraft der svarer til CPUen i en gaming computer. Det er koncentreret råstyrke, på størrelse med en lille rosin. Elektronikken byder også på avanceret støjreduktion, diverse filtre og lydeffekter, samt Bluetooth teknologi. Bluetooth gør det nu muligt at høreapparatet kobles direkte til en smartphone, en medieafspiller, TV, eller PC.

Tilbehør til høreapparater giver helt nye anvendelsesmuligheder

Der findes nu en bred vifte af digitalt tilbehør til høreapparater, som udvider funktioner og muligheder. Fx et 2-personers samtaleanlæg, hvor partneren taler i et Bluetooth mikrofon, som overfører lyden direkte til høreapparatet. Bluetooth baserede konferencesystemer gør, at høreapparat brugere nu også kan følge med i gruppesamtaler, noget der tidligere har været alvorligt begrænset. Høreapparat brugere bør du også interessere sig for tilbehør, fordi det giver dem hidtil uanede muligheder.

Så spændende alt dette lyder, tag ikke fejl: nedsat hørelse er stadig et alvorligt handicap. Men takket være høreapparat branchens avancerede teknologi, kan det nu behandles så godt, at livskvaliteten ikke længere tager et alvorligt dyk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *