Alt du skal vide om rekonstruktioner

Alt du skal vide om rekonstruktioner

Hvis en virksomhed støder på så alvorlige økonomiske problemer, at den i længden er i fare for at lukke ned, er dens eneste mulighed for at komme tilbage op igen en rekonstruktion. Der gøres altså et forsøg på at få en levedygtig, men økonomisk trængt virksomhed rekonstrueret, så det bliver muligt at drive den igen i fremtiden. Virksomheden erklæres konkurs, hvis det ikke lykkes.

Rekonstruktioner hjælper virksomheder

Inden virksomheden ender i så store vanskeligheder, at den ligefrem er tvunget til at gå konkurs, bliver ledelsen nødt til at forsøge en rekonstruktion. Formålet med det er, at virksomheden med tiden ville kunne fortsætte og blive i stand til at opfylde sine økonomiske forpligtelser igen.

Det skal helst ikke ske, at virksomheden mister sit gode rygte eller troværdighed, så det bliver svært for dem at vedligeholde samhandel med deres samarbejdspartnere.

Virksomheden kan følge flere retninger under en rekonstruktion. Typisk bliver man enig om en ordning med diverse samarbejdspartnere, myndigheder, bankforbindelser og leverandører. Man kan også vælge at sælge hele virksomhedens varelager til eventuelle konkurrenter eller kreditorer.

Eller også kan man vælge at tage de sunde dele af virksomheden og lave det som et datterselskab, der til sidst kan sælges fra. Endelig kan man prøve at skille den sunde del af virksomheden ud i et søsterselskab, så virksomheden efterfølgende drives videre af den nuværende ejerkreds.

Det kan enten lykkes eller sende virksomheden i konkurs

Rekonstruktionen skal indledes straks, hvis det er virksomhedens egen ledelse, der har anmodet om det. Og kun hvis deres papirer er klaret. Men hvis ledelsen af virksomheden ikke giver sit samtykke til rekonstruktionen, indkaldes der derimod til et retsmøde. Det hele foregår på samme måde, som hvis det havde været en anmodning om konkurs.

Men der er altså ingen vej tilbage, så snart anmodningen om rekonstruktion er sendt ind. Enten laver virksomheden en solid aftale med sine kreditorer, eller også går de konkurs. Det samme ville ske, hvis den foreslåede aftale for rekonstruktionen ikke godkendes af virksomhedens kreditorer til retsmødet i skifteretten.

Det er derfor, kreditorer typisk vælger at sende deres virksomhed igennem rekonstruktionen. De håber nemlig på at redde alt det, som de ville tabe, hvis deres virksomhed skulle ende med at gå konkurs.

Men virksomheden kan dog ikke gå konkurs, hvis bare rekonstruktionen er i gang. Det handler derfor om at fortsætte med at drive virksomheden, som om intet var sket. De skal altså fortsat sælge deres varer, betale deres medarbejders løn og alle deres regninger, samt blive ved med at lave aftaler med deres samarbejdspartnere.

hjælp til rekonstruktioner på rekonstruktioner.dk

Selve afstemningsmødet afgør virksomhedens fremtid

Efter det indledende møde med kreditorerne, skal der afholdes et afstemningsmøde i skifteretten senest 6 måneder efter. Rekonstruktionen kan derfor maksimalt køre i lidt under et år.

Kreditorerne stemmer om rekonstruktionsforslaget til afstemningsmødet. Skifteretten bekræfter forslaget på selve dagen, hvis kreditorerne vælger at vedtage det. Herefter drives virksomheden på de præmisser, der blev angivet under rekonstruktionsforslaget.

Hvis forslaget ikke bliver vedtaget under mødet, eller hvis skifteretten nægter at bekræfte det, så overgår hele virksomheden til konkursbehandling.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *